pálenice

Pěstitelská pálenice v Tišnově Vám nabízí různé způsoby zpracování ovoce na ovocný destilát:

Z vašeho kvasu

Pěstitel si sám založí a vyrobí kvas (viz. příprava kvasu). Po předchozí domluvě Vámi dovezený kvas vypálíme. Buď je možné si dohodnout předem termín pálení a být přímo při výrobě Vašeho destilátu, nebo kvas dodat a poté si přijet pro hotový produkt. Destilát je připraven k odběru bez naředění v přivezených nádobách pěstitele. Tento způsob se hodí pro zkušené pěstitele, kteří si sami chtějí ovlivňovat přípravu kvasu podle vlastních receptů.

Z vašeho ovoce

 

a) KOMPLEXNÍ SLUŽBA


Komplexní služba spočívá v tom, že máte dostatečné množství ovoce na samostatný kvas. Od Vás jen potřebujeme minimální množství vyzrálého kvalitního ovoce cca 180 kg a o vše ostatní se už postaráme.

Co zahrnuje komplexní služba:
  • příjem ovoce
  • mytí ovoce
  • drcení ovoce
  • zapůjčení kvasných nádob
  • odborné zakvašení v kvasných nádobách
  • uskladnění kvasů a jejich odborné ošetření
  • destilace
  • likvidace výpalků
  • výběr daní (DPH a SD) a jejich odvod státu


Co je kvalitní ovoce:

Zralé až přezrálé bez známek hniloby a plísní. Dále nesmí obsahovat nepřípustné příměsi – listí, větvičky, trávu, hlínu apod.

O datu destilace Vás budeme informovat a můžete se samozřejmě zúčastnit. Kvasy jednotlivých klientů budou jmenovitě označeny a v žádném případě nebudou slučovány!!! Obsluha pálenice ovoce zpracuje a doporučí další postup k dosažení optimálního výsledku, a to s ohledem na změřenou cukernatost ovoce – dodání kvasinek, enzymů apod.

Ceník: zpracování ovoce – drcení 1,50 Kč/litr
  zapůjčení kvasné nádoby 12 Kč/týden
  uskladnění kvasů a jejich ošetření 12 Kč/týden
  cena destilace dle ceníku  

 

 

b) SPOLEČNÉ PÁLENÍ


Společné pálení spočívá v tom, že nemáte dostatečné množství ovoce na samostatný kvas (200 litrů). Ovoce je od Vás vybráno a následně je připraven společný kvas. Od dodání ovoce se o nic jiného nemusíte starat. Po vykvašení a následné destilaci, na naši výzvu, si přijdete pro hotový destilát. Destilátu dostanete podle dodaného množství ovoce podle průměrné výtěžnosti ovoce.

Průměrná výtěžnost ze 100kg ovoce: švestky 8–12 litrů 50% destilátu
  jablka 7–9 litrů 50% destilátu
  hrušky 4–8 litrů 50% destilátu
  třešně 6–7 litrů 50% destilátu


Minimální množství ovoce na společné kvašení je 50 kg. Ovoce musí být zralé až přezrálé bez známek hniloby a plísní. Také nesmí obsahovat nepřípustné příměsi – listí, větvičky, trávu, hlínu apod.

Na KVALITNÍ DESTILÁT jen KVALITNÍ OVOCE!!!!

 

 

Pěstitelské pálení

Pálení ovocných kvasů je tradiční metodou zpracování ovoce. V případě pěstitelského pálení se jedná o výjimku ze zákona č. 61/1997 Sb. o lihu a je oproti standardní výrobě destilátů zatíženo nižší spotřební daní.

Aby se jednalo o pěstitelské pálení musí toto pálení splňovat několik podmínek:

  • zpracovávané ovoce musí být z pěstitelské činnosti pěstitele a nebylo získáno nákupem
  • omezení výroby alkoholu na rodinu pěstitele (osoby, které tvoří s pěstitelem společnou domácnost) a výrobní období (od 1. 7. roku do 30. 6. roku následujícího)
  • limit výroby je 30 l absolutního alkoholu, což odpovídá 60 litrům 50% alkoholu
  • ovoce pro pěstitelské pálení nesmí být nijak přislazováno
  • ovocný destilát vyrobený pěstitelským pálením nesmí být předmětem prodeje

Design © ELVEKO CZ s.r.o. | Webmaster Future Image Computer, s.r.o. © 2009